oswietleniem wnetrza zawiaduje modul komfortu. mozna przesledzisc schemat od lampki do modulu albo za pomoca miernika sprawdzic ktory to pin we wtyczkach modulu, zeby ni robic popeliny w stylu "pociagnij druta z lampki do gdzies tam ..."
ALUFELGI. Czy kradną?
Zwiń
X
-
ALUFELGI. Czy kradną?
Dużo osób (większość na OCP?) używa alufelg zamiast stalowych tradycyjnych obręczy.
Ładnie to wyglada.
Ale jest drogie. A jak drogie, to pewnie są na to 'amatorzy'.
Czy zabezpieczacie jakoś specjalnie zamontowane alufelgi?
Śruby z 'zamkiem' wymagające specjalnego klucza/nasadki? Czy to jest skuteczne?
Czy takie śruby zabezpieczające można załozyć tylko jedna na koło, czy np. dwie różne też można?
Mają taką samą wytrzymałość jak normalne śruby, czy są słabsze?
I przy okazji:
Była wątek Hondara i zdjęcia O2 po modyfikacjach - co się z nim stało?
-
-
Kradnie sie wszystko, obojetne czy jezdzi, czy stoi Tak sa sruby zabezpieczajace i mozesz zalozyc nawet 5 roznych na kazde kolo Kazda moze miec inny wzor. Fabrycznie kazda Skoda z alu ma taki patent zalozony. Sruby zabezpieczajace sa rozne od chinskich po markowe produkty. Zazwyczaj cena powiazana jest z jakoscia.
Watek Hondara istnieje Trzeba poszukac. Wyciagniety jest nawet chyba dzis, albo wczoraj.
Komentarz
-
-
Satoot, O II jest juz 3 miom autem na alumach i nigdy nikt mi nawet nie próbował ich ukraść Nie słyszałem o tym aby komuś koła ukradli (kiedys tzn. jakieś 15 lat temu i owszem ale nie teraz).
Co do cen alumów to wcale nie są dużo droższe od stalowych obreczy. Miesiac temu kupiłem własnie drugi komplet almów - za zimę - do mojej O II i za 16" alumy ATT płaciłem po 315 zł/szt. za obręcz stalową zapłaciłbym raptem o 100 zł na szt. mniej.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, Oj zdziwilbys sie Mojemu znajomemu zawineli 4 kola z Golfa IV pod domem jednorodzinnym, gdzie auto stalo w pewnej odleglosci od drogi. Fakt, ze okolica raczej spokojna, wiec mieli czas, ale latarnia byla obok. Finalnie auto zostalo na ceglach z pogniecionymi progami.
Salvatore, A zmieniales kiedys kola W bagazniku w tym styropianie powinno byc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBig, Oj zdziwilbys sie Mojemu znajomemu zawineli 4 kola z Golfa IV pod domem jednorodzinnym, gdzie auto stalo w pewnej odleglosci od drogi. Fakt, ze okolica raczej spokojna, wiec mieli czas, ale latarnia byla obok. Finalnie auto zostalo na ceglach z pogniecionymi progami.
Nissana pozbawiono alufelg, i niechlujnie złodzieje pozostawili samochód na czterech cegłach ustwionych "na sztorc".
Samochód przechylił się, spadł z cegieł, i miał pogięte nadkola, błotniki, inne elementy karoserii, a cegły po upadku auta wbite w podwozie.
I dlatego pytam, czy kradzieze felg aluminiowych są częste, a zabezpieczenia skuteczne.
Komentarz
-
-
Ja osobiście widziałem 2 lata temu jak koleszce z peugota ściągneli, a taki ładny był z tymi aluskami, codziennie rano jak szedłem do pracy widziałem go niebieskii i ładne aluski i tu nagle jednego poranka przechodzę obok tej furki i widze że stoi na cegiełkach a śruby leżą w koło auta.
Przykre ale prawdziew.
Kradną wszystko co się da sprzedać.__________________________________
Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootTeż widziam takie gnojarstwo:
Nissana pozbawiono alufelg, i niechlujnie złodzieje pozostawili samochód na czterech cegłach ustwionych "na sztorc".
Samochód przechylił się, spadł z cegieł, i miał pogięte nadkola, błotniki, inne elementy karoserii, a cegły po upadku auta wbite w podwozie.
I dlatego pytam, czy kradzieze felg aluminiowych są częste, a zabezpieczenia skuteczne.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Salvatoremoże mi ktoś powie czy te od ori alu będą pasować do stalówek?
Do alu powinny być śruby stożkowe :arrow: |||>===
Chodzi o to że półkolista dobrze trzyma felgę stalową, natomist użycie tych śrub do alu doprowadzi do rozwalenia gniazda - śruba trzymać będzie tylko punktowo (po obrzeżach łba śruby) i będzie wrzynać się coraz głębiej przy przykręcaniu, odkręcaniu, ponownym przykręcaniu, w końcu rozwali gniazdo alusa doszczętnie. Szkoda felg !
Stożek będzie natomiast przylegał całą powierzchnią do otworu alu i solidnie można koło dokręcić bez obawy zniszczenia gniazda.
Komentarz
-
-
cysterniarz, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Od ori alu są identyczne ze śrubami ze stalówek. Piszesz o śrubach od alu nieoryginalnych. A salvatore, pytał o ori
[ Dodano: Czw 02 Paź, 08 18:53 ]
Zamieszczone przez Salvatorete od ori alu będą pasować do stalówek
Komentarz
-
-
A ja z innej strony miałem na alu jak i na stalówkach śruby zabezpieczające ale je wyrzuciłem powód gość na wymianie opon ukręcił mi nazwijmy to frez w tej śrubie same problemy fakt że podszedł do tego z pneumatycznym a nie powinno się tego robić no i śruby miały sześć lat potem rozwiercanie łebka śruby a o twarde jak cholera no i koszty dodatkowe ale dobrze się skończyło.
Komentarz
-
-
Stalowe - auto na noc stoi w niemiłej okolicy a dodatkowo już 2 stalowe felgi musiałem prostować Wrocław i jazda po ciężkim terenie potrafią wykrzywiać stalowe felgi to co było by z aluminiowymi? Wole nie sprawdzaćO ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Witam.
Co do tematu kradzieży to w dwóch poprzednich Fabiach miałem i mi nie zwineli (miałem te śruby), ale kolega który ma znajomych "fachowców" mowi że te śruby dla doświadczonych "mechaników" to żadna przeszkoda, mają na to sposoby i jak chcą ci zawinąć alusy to ci zawiną. No, ale na gówniarzy to te śruby rzeczywiscie dobra przeszkoda.
Co najwyżej w akcie bezsilnosci ci lakier porysują...(już sam nie wiem co gorsze) :lol:Albo idź na calość albo idź do domu....
Komentarz
-
Komentarz